Luikse balletjes

 ... een echte Belgische klassieker

... zachtjes gegaard in een saus met Luikse stroop

Wat heb je nodig?
1/2 kg gehakt
3 uien
1 teentje knoflook
2 takje peterselie
2 sneetjes brood
100 ml melk
2 el boter
1 el bloem
1 tl pittige mosterd
1½ el Luikse stroop
1 runderbouillonblokje
2 laurierblaadjes


Aan de slag!
Doe het gehakt in een mengkom. Pel 1 ui en snipper hem fijn. Pel het teentje knoflook en pers het. Hak de peterselie fijn. Voeg alles toe aan het gehakt.
Verwijder de korsten van het brood en week het brood in de melk. Knijp goed uit en voeg ze toe aan het gehakt. Kruid met peper en zout en meng alles goed door met de hand.
Rol het gehakt in balletjes van ongeveer 4 cm diameter. Verhit een eetlepel boter in een braadpan en bak er de balletjes aan alle kanten mooi bruin in. Schep ze uit de pan en houd opzij.
Los het bouillonblokje op in 250 ml warm water.
Pel 2 uien en snipper ze grof. Verhit een eetlepel boter in een braadpan en fruit er de ui een minuutje in aan, tot hij glazig wordt. Bestrooi met een eetlepel bloem, roer goed en laat kort meebakken.
Schenk de bouillon erbij en voeg de mosterd en de Luikse stroop toe. Roer goed en breng alles aan de kook, tot de saus begint in te dikken.
Voeg nu de gebakken balletjes toe aan de saus, doe de laurierblaadjes erbij en laat nog 20 minuutjes verder garen op een zacht vuurtje.
Serveer de balletjesstoofpot met frietjes of verse aardappelpuree.

Smakelijk!

KokenEnKitch op facebook

Reacties