Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

woensdag 6 juli 2016

Tajine van kip

... met citroen en olijven en krielaardappeltjes

Wat heb je nodig?
Voor de marinade:
 500 g kippenbouten
 1 citroen
 1 teentje knoflook
 10 cl olijfolie
 koriander
 peper&zout
 1/2 kl tajinekruiden

Voor de tajine:
 3 uien
 500 g aardappelen
 15 cl witte wijn

Voor de afwerking:
 1 citroen
 platte peterselie
 150 g ontpitte zwarte olijven

Aan de slag!
*Voor de marinade:
Marineer de kip voordien minstens een uur.
Stamp hiervoor de koriander fijn en pel en plet de look. Voeg het citroensap en een flinke scheut olijfolie bij.
Kruid de marinade met peper en een snuifje zout en de tajinekruiden.
Wentel de kippenbouten in de marinade, dek de pot af met wat vershoudfolie of een deksel en laat alles minstens een uurtje verder marineren in de koelkast.
 *Voor de tajine:
Spoel de aardappelen en snijd ze ongeschild in hapklare stukken.
Pel de uien en snijd ze grof.
Plaats de tajine op een matig vuur en laat heet worden.
Laat de gemarineerde stukken kip even uitlekken en houd de marinade bij.
Verhit een scheutje olijfolie in de schaal van de tajine en bak de stukken kip kort, tot ze een kleurtje krijgen. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Schep de kip nadien uit de tajine.
Zet het vuur wat zachter en doe nu de stukjes ui en aardappel in de tajine. Stoof ze al roerend in het braadvet van de kip.
Leg na enkele minuten de stukken kip op de gestoofde groenten en schenk er de marinade en de wijn over.
Zet het deksel op de tajine en laat het stoofpotje 45 tot 60 min sudderen op een matig tot zacht vuur. Controleer af en toe. Het vlees van de kip moet bijna van de botjes vallen.
Voeg naar smaak wat peper en een snuifje zout toe.
*Voor de afwerking:
Snijd een gewassen citroen eerst middendoor en vervolgens in kleine partjes. Hak de zwarte olijven grof.
Strooi de partjes citroen en de stukken olijf over de stoofschotel en laat ze kort meegaren.
Hak de peterselie grof en strooi kort voor het serveren over het gerecht.
Lekker!

Tip:
Tajinekruiden: een specerijenmix van koriader, kurkuma,paprika, komijn, uipoeder, zout, gemalen mosterdzaden, kaneel, knoflook, gember, pepermunt, peterselie en citroenolie... zo te koop in de winkel. Je kan ook ras el hanout gebruiken!

Koken en Kitch op facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.