Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

zaterdag 30 juli 2016

Kruimelvlaai met pudding

... heerlijk klassiek!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor het deeg (op kamertemperatuur):
250 g bloem;
15 verse gist of 6 g gedroogde gist;
90 - 95 g volle melk ( ik ofwel 85 g melk en 10 g water );
25 g boter;
15 g suiker;
 ½  ei (30 g)  
4 g zout.  

Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten (zonder het zout) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten;
Voeg dan het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in circa 8 min.
Indien je verse gist gebruikt: deze eerst verkruimelen in een kommetje en er wat lauwwarme melk overheen schenken en omroeren. Dat als eerste aan het meel toevoegen en de rest daarna;
Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en laat het circa 60 minuten rijzen (verdubbelen ).

Ingrediënten voor de pudding:
300 gr volle melk;
25 g suiker;
25 g custard.

Werkwijze ( ik maakt de pudding de avond voor het bakken van de vlaai ):
• Doe de suiker en de custard in een kommetje en giet er wat melk bij;
• Roer dit tot een glad papje;
• Breng de rest van de melk aan de kook en giet dan de aangemaakte custard erbij;
• Laat de pudding al roerend doorkoken, neem hem dan van het vuur af en giet de pudding in
  een schone kom;
• Roer geregeld door, zodat er geen velletje op komt;
• Als de pudding koud is dek je hem af met plasticfolie en zet hem tot gebruik weg.

De kruimelvlaai
Ingrediënten voor de kruimels:
• 225 gr bloem;
• 140 gr boter ( gekoeld );
• 140 gr suiker.

Werkwijze voor de kruimels:
• Snijd de boter in blokjes en doe die met de suiker en de bloem in een grote kom;
• Vermeng alles goed en kneed kort door met de hand ( niet te lang want dan gaat het teveel
   plakken );
• Verkruimel het mengsel met de vingers, dek af en zet weg.

De vlaai maken:
Vet een vlaaivorm  30 cm Ø in;
Druk voorzichtig de lucht uit het deeg en rol het uit tot een ronde lap die groter is dan de vorm;
Leg het deeg over de vorm, zet de rand op en rol het overtollige deeg met de deegrol weg;
Prik het deeg in met een vork en laat het nog rijzen op een warme plek tot het iets gerezen is
(circa 10 min) Verdeel de pudding over de bodem, strooi daar de kruimels over heen.

Bakken:
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de vlaai op de onderste richel in 20 min gaar en bruin
Laat de vlaai nog 5 min staan in de dichte oven.
Laat hem daarna even afkoelen in de vorm
Neem hem uit de vorm en laat hem op een rooster volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Smakelijk!

met dank aan Ingrid Vandecaetsbeek

Koken en Kitch op facebook


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.