Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

woensdag 27 april 2016

Brood van mijn pa

Wat ben ik fier op mijn pa, 82 jaar, 
met zijn zelfgebakken brood!! 
... doe het maar!
Wat heb je nodig? (voor 3 broden van ± 1.5 kg)
250 g roggemeel
800 g volkoren meel
200 g 6-granen meel
1800 g witte bloem
1 l melk
water
3 p verse gist (telkens 42 g)
2 eieren + 1 eidooier
een snuif zout

Aan de slag!
Voeg alle soorten bloem samen in de kom en laat even mengen. (kneedmachine)
Verwarm de melk tot kamertemperatuur. Verkruimel de gist en roer er de 2 eieren door.
Neem een deel van de melk en roer goed door. Voeg de rest van de melk bij tot een mooi geheel en voeg er dan lauw water bij tot 2 l. Voeg dit mengel bij de bloem, laat goed kneden en doe er dan ook een snuif zout bij (zeker niet samen met de gist!)
Laat het deeg rijzen op een vochtige warme plaats met een vochtige doek over de kom.
Ondertussen verwarm je de oven voor  op 50°C met de ovendeur op een kier.
Kneed het deeg opnieuw op en plaats het in drie bakvormen die je hebt ingevet met boter.
Zet de broden in de oven op 50°C om te rijzen  gedurende ± 8 min, ovendeur op een kier!
Klop de eierdooier op met een beetje water en bestrijk de gerezen broden ermee.
Bak ze dan op 180°C gedurende ± 50 min, houd de oven in het oog!
Plaats een vuurvast kommetje met water bij in de oven!
Haal de broden uit de oven, bestrijk ze nog even met het resterend eierdooiermengsel.
Laat even afkoelen, ontvorm en laat de broden verder afkoelen op een rooster.

Koken en Kitch op facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.