Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

dinsdag 28 juli 2015

Porto (notenwijn)


Okkernoten met de groene bolster er nog omheen 
als basis voor een lekkere likeur 
dat niet moet onderdoen voor de legendarische portwijn!  






Ingrediënten:
7 à 8 okkernoten met groene bolster
3 ½ liter rode wijn
½ liter witte wijn
 ½ liter zuivere alcohol (94°)
560 g rietsuiker
een goed afsluitbare emmer van 5 l

Bereidingswijze:
Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze juist openbarsten, ze mogen nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen).
Het beste tijdstip hiervoor is eind augustus, begin september, afhankelijk van het type zomer dat we kregen.
De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.
Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open.
Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.
Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank zeven en filteren en op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de likeur nog minstens 3 maand laten trekken vooraleer deze te consumeren.

TIPS
Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of horecazaak een ongebruikte emmer vragen). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet.
Deze is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.

Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen  te trekken,  kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken.  Nadien kan in deze flessen de porto  bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.