Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

maandag 4 mei 2015

Herman, ... een lekker kettinggebak!


Zin in een experimentje én om je vriendschapsbanden culinair aan te halen? 
Maak dan de 'Herman', het lekkerste kettinggebak dat je ooit gekregen hebt. 
 Doe je mee?



De deegstarter:
Meng voor de deegstarter 100 g rietsuiker, 250 ml lauw water en 7 g gist met 225 g speltbloem. 
Gebruik hiervoor geen metalen kom, maar een kom uit glas, keramiek of plastic. 
Bewaar het startdeeg 3 dagen op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek. 
Roer dagelijks om met een houten lepel.

Als je het deeg krijgt van een vriendin, hoe verder?

Hoe wil Herman gevoed worden?
Je moet Herman goed verzorgen. Zet Herman nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt.
Dek Herman niet af, zodat Herman kan ademen, een theedoek eroverheen leggen mag wel.
Herman zal groeien, dus zorg dat je Herman bewaart in een ruime schaal, die niet! van metaal is.

dag 1:
Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien.
dag 2:
Roer Herman goed door, gebruik hiervoor een houten lepel, Herman houdt niet van metaal.
dag 3:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt Herman fijn.
dag 4:
Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:
250 ml melk
125 g (spelt)bloem (je kan de bloem best eerst even zeven)
200 g rietsuiker
dag 5:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt Herman van.
dag 6:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt Herman fijn.
dag 7:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, hier wordt Herman luchtig van.
dag 8:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, Herman wordt graag vertroeteld door je.
dag 9:
Herman heeft weer honger en wil het volgende eten:
250 ml melk
125 g (spelt)bloem (de bloem best eerst even zeven)
200 g rietsuiker

Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten, verdeel Herman over 4 bakjes.
Eentje hou je zelf bij, de drie andere geef je weg met deze handleiding erbij.

Het laatste bakje gebruik je om door te gaan naar dag 10.
dag 10 is de bakdag!
Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal!
150 ml (kokos)olie
250 g (spelt)bloem
2 eieren
2 tl bakpoeder
1 appel in stukjes
200 g (riet)suiker
200 g noten en/of rozijnen
2 tl kaneel
1 tl zout
Meng Herman nog eens goed door elkaar.
Vet een bakblik in en bebloem de vorm. Vul het bakblik met het deeg en bestrooi eventueel met 50 g bruine suiker of suikerparels.
Verwarm de oven voor op 170°C en bak Herman in ongeveer 1u10 min gaar (afhankelijk van je oven)
Zet bij het bakken een vuurvast kommetje gevuld met water bij in de oven.
Test met een prikker of de cake gaar is. Is dat niet het geval, bak de cake dan wat langer.
Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

Tip: Er werd nu gekozen voor 'gezondere ingrediënten': speltbloem, rietsuiker, kokosnootolie...
dit kan natuurlijk ook met de gewone gebruikelijke ingrediënten: bloem, suiker en olie...

Eet smakelijk!



                 Koken en Kitch



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.