Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

maandag 21 maart 2016

Paaseitjes verven op grootmoeders wijze


... een gekookt paaseitje, zo lekker!



Je maakt je verfwater door de plantaardige kleurstof 30 minuten tot een uur in water en azijn te koken, je kan af en toe eens roeren om de kleurstoffen goed los te maken. Je kookt dan je eieren hard in het verfwater. Je kan ook eerst het geheel door de zeef gieten en dan je eieren in het verfwater koken.
Kies je kleuren uit volgende mogelijkheden:
Rood
de schil van 5 rode uien (of meer)
1 el azijn
1,5 l water
Roze
4 rode bieten in stukjes met schil
1 el azijn
1 l water
Oranje
de schil van 4 gele uien (of meer)
1,5 l water
2 el azijn
Blauw
2,5 l water
1/2 rode kool versnipperd
3 el azijn
Hoe langer (8-12 uur) de eieren in deze verf staan hoe dieper de kleur wordt.
Paars
0,5 l rode druivensap
2 el azijn
Okergeel / goud
De kroontjes van een halve kilo aardbeien ½ liter water
2 el azijn of 5 theezakjes kamillethee
0,5 l water
1 el azijn
Groen
1 kg spinaziebladeren (kan je vervangen door 200-250 gram diepvriesspinazie)
1 tl zuiveringszout (‘baking soda’ of natriumbicarbonaat)
0,5 l water
Laat de spinazie een uur zachtjes doorkoken, roer de spinazie af en toe door elkaar, wel opletten dat het water niet helemaal verdampt.

TIP: Laat de eieren even in het gekleurd verfwater rusten of afkoelen voor een intensere kleur!
      Voor een mooie glans kan je de geverfde eieren inwrijven met een beetje plantaardige olie.
      Wil je kunstige patronen op het ei, bind er dan elastiekjes rond in allerlei richtingen om witte strepen te krijgen.

Koken en Kitch op facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.