Speltbrood





















Spelt-notenbrood (2 broden)

600 g speltbloem
400 g speltmeel
42 g verse gist
20 g zout
600 g water, lauwwarm
1 ruime el honing
(1 el vloeibare boter)
(75 g pompoenpitten)
(75 g zonnebloempitten)
(75 g gebroken rogge)


Voordeeg:
Doe de gist, 100 g speltbloem en 100 g lauwwarm water in een schaaltje en roer goed door elkaar. Laat ± 45 minuten staan.
Werkwijze deeg maken in de Kenwood:
Doe de resterende speltbloem, speltmeel, zout in de kom. Voeg honing, voordeeg en water toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. In eerste instantie zal het deeg wat kleverig zijn, maar na een minuut of 10 kneden, komt het mooi los van de wand en bodem van de kom. Voeg de zaden en pitten toe en kneed er doorheen.
1e rijs: vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Vormen: druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken. Vorm van ieder stuk deeg.
2e rijs: leg de deegstukken met wat tussenruimte op een bakplaat of in een geoliede  bakvorm, dek af en laat ze in ± 1 uur tot bijna in volume verdubbelen.
Oven voorverwarmen en bakken: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC. Zet een hittebestendig lage kommetje gevuld met water op de bodem van de oven.
Snijd de broden aan de bovenkant met een scherp (gekarteld) mes in. Bestrijk deze dan met losgeklopt ei in een beetje water.
Bak de broden in ± 40 minuten gaar en bruin (broodjes 25 minuten).

Koken en Kitch op facebook

Reacties