Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

woensdag 27 januari 2016

Ko­re­aan­se bi­bim­bap

 ... een bord vol kleuren én smaken!


Ingrediënten voor twee personen:
150 gr rijst
200 gr rundsgehakt
1 uitje
2 teentjes knoflook
1 spaanse peper
sojasaus
vissaus
sesamolie
1 tl sesamzaadjes
1 el suiker
handje taugé
1 stengel bosui
1 wortel
1/4 courgette
6 shiitake
100 gr verse spinazie
2 eieren

Voor de saus:
2 el witte rijstazijn
4 tl sesam olie
2 à 4 el gochujang... rode peperpasta (minder pittig? minder gebruiken)
1 el suiker

Bereiding:
Kook de rijst volgens de verpakking.
Snijd een uitje en hak een teentje knoflook fijn. Ontdoe de zaadjes van de peper en hak ook deze fijn. Fruit dit kort aan in een pan met een klein scheutje zonnebloemolie.
De ui, peper en knoflook bakken, op het moment dat je ziet dat de uitjes gaan verkleuren, voeg je het rundergehakt toe. Het gehakt even rul bakken. Zodra het gehakt gaar is, voeg je een el sojasaus toe. Roer goed door. Voeg nu een el suiker toe. Roer weer goed door en laat nog voor een minuutje zachtjes bakken.
Was de courgette even onder de kraan. Snijd de courgette en de ui in reepjes Het binnenste deel van de courgette gebruiken we niet. Hak nog een klein teentje knoflook fijn.
Zet een wok op hoog vuur. Voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe. Tijd voor het teentje knoflook. Heel even aanbakken en dan gelijk de reepjes courgette toevoegen. Roer voor een minuutje goed door. Voeg 2 tl vissaus toe en roer nog even door elkaar. Doe reepjes in een kommetje en maak de wok even ‘schoon’ met een prop keukenpapier.
Tijd voor de taugé. Snijd de stengel bosui in dunne reepjes. Verhit de wok weer. Klein scheutje zonnebloemolie in de wok. Voeg als eerste de bosui toe en bak voor een klein minuutje. Voeg nu de taugé toe en besprenkel met wat druppels sesamolie. Nog een half minuutje wokken en dan ook weer in een kommetje doen. Keukenpapier gebruiken om de wok schoon te vegen.
Snijd de shiitake in plakjes. Verhit een pan met een heel klein scheutje sesamolie. Voeg de paddenstoelen toe en roer goed door. Bak gedurende een minuut of twee. Voeg aan het eindje een tl donkere sojasaus toe en roer . Doe de shiitake in een kommetje.
Verhit de wok en met een kleine scheutje zonnebloemolie. Voeg de spinazie toe. in de wok en roer tot het geslonken is. Zet het vuur iets lager en voeg een paar drupjes sesamolie toe en 1 tl sesamzaad bij. Doe dit ook weer in een kommetje.
Snijd de wortel julienne. Doe de ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer goed door.
Bak de eieren.
Verdeel de rijst over twee kommetjes en leg daar het ei op in het midden. Leg nu de groenten en het gehakt in ‘groepjes’ groepjes bij elkaar rondom de eidooier. Maak er een mooi kleurenpalet van. Serveer met de saus apart zodat iedereen zelf de pittigheid kan bepalen.

Smakelijk!

Koken en Kitch op facebook

Inspiratie: Puur Eten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.