VEGGIE BURGERS

 ... met zoete aardappel en kidneybonen

Wat heb je nodig?

2 zoete aardappelen (± 500g)

1 el plus 2 tl extra vierge olijfolie

100 g walnoten, fijngehakt

1 dikke fijngesneden ui

3 dikke teentjes gehakte knoflook 

2  blikjes (398 ml) kidney bonen, uitgelekt en gespoeld

2 à 3 el gemengde kruiden, naar smaak 

(paprikapoeder, lookpoeder, uienpoeder, tijm, oregano, basilicum, cayennepeper, peper, zout, ...)

fijn zeezout naar smaak

een bosje verse bladpeterselie, fijngehakt

80 ml barbecuesaus 

70 g speltbroodkruimels of paneermeel naar keuze

2 el glutenvrij havermeel


Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een extra grote bakplaat met bakpapier.

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Verdeel de blokjes over de bakplaat en meng met 1 el olie. Breng op smaak met zout. Rooster 15 min, draai dan om en rooster nog 15 tot 20 min tot ze gaar zijn.

Roosterde gehakte walnoten in een grote pan gedurende 5 à 6 min op middelhoog vuur tot ze geurig en licht goudbruin zijn. Voeg de walnoten in een extra grote kom want er is veel deeg om te mengen.

Verhit in de pan de resterende 2 tl olie op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig 3 tà5 min. Voeg bij de walnoten.

Pulseer de bonen in een keukenmachine tot je een mengsel hebt van bonenpasta, gehakte bonen en volledig intacte bonen. Pas op dat je ze niet te veel bewerkt, want je wil toch een beetje textuur. Doe ook de bonen in de kom. 

Prak de aardappel met een vork in de andere ingrediënten in de kom tot de aardappel bijna glad is.

Voeg kruiden, zout, peterselie, barbecuesaus, broodkruimels en havermeel toe aan de kom. Roer tot alles goed gemengd is. Je kunt het deeg samen met je handen kneden als dat gemakkelijker is, of gewoon blijven roeren. Proef en pas desgewenst de kruiden aan.

Schep een bolletje van het deeg en vorm het in een ronde balletjes. Leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit om 11 of 12 keer. Duw voorzichtig plat tot een burgertje met een spateltje. 

Bak gedurende 15 min 190° C, draai voorzichtig met een spatel en bak nog 10 à 20 min, tot ze stevig en licht goudbruin zijn. Laat ze voor het serveren ongeveer 10 min afkoelen (dit helpt ze steviger te worden). Serveer de burgertjes op een broodje samen met de gewenste toppings ... veganistische mayo , barbecuesaus, avocado, sla en tomaat! 

Tip!

Laat overgebleven pasteitjes volledig afkoelen voordat u ze maximaal 3 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaart. U kunt de pasteitjes ook invriezen. Ontdooi volledig voordat je de burger een paar minuten aan elke kant opwarmt in een ingevette koekenpan op middelhoog vuur.

Smakelijk!!

Koken en Kitch op facebook


Reacties