Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

dinsdag 7 maart 2017

Chocolade frambozen mousse taart 🍰😋

heerlijk gewoon!!
Wat heb je nodig?
Voor de brownie:
95 g bloem
60 g cacao
4 g bakpoeder
1 snuif zout
250 g suiker
115 g boter
2 eieren maat L
2 tl vanille extract
Voor de chocolade mousse:
250 g chocolade, puur in kleine stukjes gehakt
350 ml slagroom
3 g (2 blaadjes) gelatine
Voor de frambozen mousse:
250 g witte chocolade in kleine stukjes gehakt
350 ml slagroom
200 g frambozen (mag uit de vriezer)
4,5 g (3 blaadjes) gelatine
Voor de vanille mousse:
250 g witte chocolade in kleine stukjes gehakt
350 ml slagroom
1 tl vanille extract
3 g (2 blaadjes) gelatine
Voor de decoratie:
200 g verse frambozen
witte chocolade schaafsel of krullen
pure chocolade decoratie figuurtjes
60 g pure chocolade
80 ml slagroom

Aan de slag!
De oven voorverwarmen op 180°C. Bekleed een 24 cm bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Laat de boter smelten en voeg hier de suiker bij. Laat dit niet koken, maar laat de suiker alvast wat verwarmen. De suiker lost niet op in de boter, maar wordt wel vloeibaar. Zet dit apart tot het ongeveer handwarm is. Meng dan alle droge ingrediënten met elkaar. Wanneer de boter op kamertemperatuur is mix je hier met de garde een voor een de eieren aan toe tot dit een egaal en gladde massa wordt. Voeg dan de vanille extract toe. Meng met een spatel de droge ingrediënten er door. Bak de brownie zo’n 20 tot 24 min, tot een prikker er met wat vochtige kruimels uitkomt. Laat de brownie laag goed afkoelen voor je met de eerste mousse aan de gang gaat. Leg de afgekoelde brownie onderin de taartring en bekleed de zijkanten van de ring met voldoende taart ring folie.

Verwarm in de microgolf 150 ml slagroom met de chocolade die je fijn gehakt hebt. Doe dit per 30 sec, waarbij je iedere keer kort roert tot het een egaal mengsel wordt. Roer het mengsel dan door tot een dikke egale chocolade massa en laat dit tot kamer temperatuur komen. Laat ondertussen 2 blaadjes gelatine zo´n 5 min weken in koud water. Knijp het goed uit en verwarm dit even kort met een paar druppels water in een pannetje tot het vloeibaar is. Eenmaal gesmolten roer je dit door het chocolade mengsel. Klop de overige 200 ml slagroom tot stevige pieken en roer het chocolade mengsel hier door tot een egale massa. Stort het daarna op de brownie. Zet dit 30 min in de koelkast en begin dan met de volgende laag.

Voor de frambozen laag maak je van 200 g diepvries frambozen een puree. Laat ze dan ook eerst ontdooien voor je er met een staafmixer door gaat en zeef het zodat de pitjes niet in de mousse komen.

Herhaal de stappen van het maken van de chocolade mousse bij deze laag, alleen gebruik je nu witte chocolade. Smelt de chocolade in de magnetron met 150 ml slagroom en mix dit goed door. Roer dan de frambozen puree door het chocolade mengsel en zet de gelatine (dit keer 3 blaadjes omdat er behoorlijk wat puree door gaat) weer te weken in koud water en verwarm dit na zo´n 5 minuten met een paar druppels water weer tot vloeibaar. Roer dit door de chocolade. Klop de overige slagroom weer tot stevige pieken en meng alles goed door elkaar. Stort deze laag voorzichtig bovenop de chocolade laag en laat het wederom zo’n 30 min opstijven.

De laatste laag gaat weer net zo als de voorgaande. Verwarm 150 ml slagroom met de chocolade weer tot een egaal mengsel. Roer hier de vanille extract door en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Week de gelatine weer in koud water. Klop de overige slagroom tot stevige pieken. Verwarm ook deze keer de gelatine na zo’n 5 minuten met een paar druppels water tot vloeibaar. Meng dit door de chocolade en klop de overige slagroom weer tot stevige pieken. Meng nu ook alles goed door elkaar. Stort deze laag voorzichtig bovenop de frambozen mousse laag en laat het nu nog zo’n 2 uur opstijven.

Met mijn dessert accent chocolade vorm van Wilton heb ik wat leuke chocolade decoraties gemaakt, al kun je deze ook kant en klaar kopen. Werk met getempereerde chocolade en laat de decoraties goed hard worden buiten de koelkast. Verwarm dan de overige pure chocolade met de slagroom op dezelfde manier als voor de mousse, het blijft nu echter een ganache. Het is wat vloeibaarder dan je eerder gezien hebt en zorgt straks voor de mooie druipers langs je taart, die voor het extra ‘wauw’ effect zorgen. De ganache stijft ook wat op wanneer je hem laat koelen waardoor de decoraties mooi vast zitten.

Laat de ganache zo’n 10 minuten staan tot het weer handwarm is en zodat de mousse niet smelt. Haal ondertussen de taart uit de vorm en verwijder de laagjes folie. Giet daarna de ganache over de witte mousse laag en strijk hem met een spatel wat glad zodat hij hier en daar over het randje een paar mooie druipers maakt. Verdeel hier de verse frambozen over en bestrooi het met wat witte chocolade schaafsel. Verdeel dan de chocolade decoraties over de taart. De taart kun je het mooist snijden wanneer hij koud is, maar even kort op kamer temperatuur smaakt de taart het lekkerst.

Met dank aan Ingrid Vandecaetsbeek

Koken en Kitch op facebook 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.