Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

woensdag 10 augustus 2016

Gedroogde kerstomaatjes

... in vele zomerse recepten worden gedroogde tomaatjes gebruikt,
 ze geven een heerlijke smaak aan de gerechten!


Wat heb je nodig?
500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over)
1 teentje knoflook
peper & zout
mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of tijm)
zonnebloemolie (of zeker een olie met neutrale smaak!)
en een beetje geduld!

Hoe maak je het?
Warm de oven voor op ca 80 à 100°C. Snijd de tomaatjes doormidden en schik ze samen met een ongeschild teentje knoflook op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven.
Bestrooi de helftjes met gedroogde oregano.
Laat rustig drogen, het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 °C) of verminderen (50 °C) als ze beginnen bakken.
De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen zeker niet bakken!).
Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen). Dit kan ongeveer 2,5 à 3 uurtjes duren. Daarna rustig laten afkoelen in de oven. De tomaatjes voorzichtig marineren in de olie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden (oregano of basilicum, rozemarijn of tijm). Proef even van de tomaatjes. Laat ze minstens een uur marineren om dadelijk te gebruiken.  Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.
Je kan ze ook in een afgeloten potje bewaren in de koelkast voor een andere keer.
Lekker!!

Koken en Kitch op facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.