Soezen

... super lekker!!



Wat heb je nodig?
Voor het soezenbeslag:
5 eieren
100 g boter
180 g patisseriebloem
25 cl water
1 vanillestokje
1 snuifje zout

Voor de banketbakkersroom:
1 l melk
5 eierdooiers
90 g puddingpoeder
250 g suiker
1 vanillestokje, uitgeschraapt

Voor de ganache:
30 cl slagroom
200 g fondantchocolade

Aan de slag:
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je soezen zeker lukken.
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok.
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel tot een deegje.
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor 'krachtig' tot elk ei in het beslag verwerkt is.
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen, het bolletje verdubbelt in volume
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen.

De banketbakkersroom:
Klop de eierdooiers met het puddingpoeder en de suiker los in een beetje melk. Breng de rest van de melk aan de kook met het vanillemerg en uitgeschraapt stokje. Schep enkele lepels warme melk door het crèmemengsel en klop dit dan door de warme melk. Laat inkoken tot een dikke pap. Giet de pap in een koude kom, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Voor de ganache smelt je de chocolade, meng met de room en laat even afkoelen.
Vul een spuitbus om te garneren.
Spuit hiermee decoratie over de soesjes.
Smakelijk!



Tip: Je kan ook fruit (bv aardbeien aan de vulling van pudding toevoegen)

Met dank aan Ingrid Vandecaetsbeek

Koken en Kitch op facebook


Reacties