Risotto met scampi, witte en groene asperges

... een heerlijke combinatie!

Nodig voor 4 personen:
24 scampi
500 g witte asperges
500 g groene asperges
1 teentje look
2 el olijfolie
300 g risottorijst
200 ml droge witte wijn
100 g Grana Padano of Parmegiano (kaas)
2 bosuien
50 g roomboter

Aan de slag:
Schil de witte asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.
Pel de scampi en verwijder het darmkanaal. Doe in een kommetje, kruid met peper, zout en een beetje paprikapoeder, overgiet met olijfolie en laat ondertussen marineren.
Breek de onderkant van de groene asperges. Snijd alle puntjes ruim af en de rest in stukjes van 2 cm.
Doe alleen de witte asperges in een pan met 1,5 l water en wat zout en breng aan de kook, draai het vuur uit en laat ze nog 10 min. in het hete water liggen. Neem ze met een schuimspaan uit de pan, bewaar het vocht. Houd de puntjes apart. Snijd de rest van de witte asperges in stukjes van 2 cm.
Zeef het kookvocht boven een maatbeker en meet 1 l vocht af. Vul zo nodig aan met water. Doe in een pan. Houd warm op laag vuur.
Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de knoflook 1 min. Bak de rijst 1 min mee. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut kookvocht toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan weer een scheut toe. Ga zo door tot de risotto gaar is. Dit duurt ca. 20 min.
Voeg na 15 min de groene asperges toe aan de risotto. Rasp ondertussen de kaas en snijd de bosui in ringetjes.
Zet een anti kleefpan op het vuur, laat even opwarmen, en als de pan heet is bak je de scampi zonder extra vetstof, 3 min per kant.
Neem de risotto van het vuur. Schep de stukjes witte asperge, bosui, boter en ⅔ van de kaas door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de deksel op de pan. Laat 3 min staan. Garneer de risotto met de witte aspergepuntjes, de scampi en de rest van de kaas.

Tip: Indien je geen wijn wil of kan gebruiken, neem 200 ml meer kookvocht van de asperges dat je dan kan vervangen door wijn.

Met dank aan Jeroen Smith

Koken en Kitch op facebook

Reacties