Welkom op Koken en Kitch!

Dat deze blog je mag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Vele recepten zijn zelf uitgeprobeerd, de bron van het recept wordt altijd vermeld.

Je kan gerust posts, foto's en recepten gebruiken, maar plaats dan wel een link naar Koken en Kitch.

Voor commerciële doeleinden dient toestemming gevraagd te worden!

zaterdag 6 juni 2015

Gehaktballetjes uit 'Zweden' met roomaus


... de gekende 'Zweudse' balletjes, lekker met puree of frieten!





Ingrediënten:
500 g (runds) gehakt
1 ei
3 el paneermeel
zout & peper
3 el fijngehakte dille (liefst verse, maar gedroogde dille kan ook)
1 dikke ui, zeer fijn gesneden
20 g boter
1 afgestreken el bloem
200 ml vleesbouillon
200 ml zure room

Bereidingswijze:
Het gehakt goed mengen met ei, paneermeel, zout, peper en 2 flinke el dille. 
Van het gehakt 8 of 16 ballen vormen  De ui fijn zeer fijn snijden. 
Bak de gehaktballen in boter rondom bruin en gaar.
Haal de ballen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Verder?
Bak in de overgebleven boter de fijngesneden ui 2 min mee. Zet de warmtebron laag. 
Strooi de bloem over de glazig gebakken ui en bak de bloem al roerend even mee.
Voeg nu de vleesbouillon toe en blijf roeren tot de saus gebonden is. 
Zet de warmtebron uit en roer de zure room door de saus.
(De saus mag niet meer koken, want dan gaat de room schiften!)
Breng op smaak met peper & zout en de overgebleven dille.
Doe de gehaktballen in de saus of dien ze op samen met de saus.
Serveertips:
Heel lekker met... frietjes en veenbessensaus!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.