Witte speltbroodjes


.... speltbroodjes bakken is niet moeilijk. Je hebt er wel een beetje tijd voor nodig. 
Probeer het een keer, je zult zeker trots zijn op jezelf!





Wat heb je nodig?
500 gram speltbloem
1 flinke snuif zout
2 zakjes droge gist (van 7 g)
2 eieren
280 à 300 g melk


Hoe doe je het precies?
Neem een grote kom en meng hierin het bloem en de gist. Strooi het zout langs de buitenrand op de bloem, zorg dat het zout en de gist elkaar niet direct aanraken.
Maak een kuiltje in de bloem, voeg hier één ei en de 280 g melk toe.
Roer het deeg nu met een lepel stevig door elkaar.
Als het deeg niet goed samen komt voeg je voorzichtig nog wat meer melk toe.
Kneed het deeg met je handen, als het nog steeds te droog is gebruik je nog een beetje water.
Het deeg moet een mooi samenhangend geheel worden wat niet direct aan je vingers plakt wanneer je er op drukt. Als het deeg toch te plakkerig is kun je altijd nog wat bloem toevoegen.
Kneed het deeg 5 minuten tot het soepel en lekker zacht is.
Je kan het deeg natuurlijk ook kneden met de keukenrobot met de kneedhaak.
Laat het deeg 45-60 minuten rusten in de kom op een warme tochtvrije plaats onder een theedoek.
Bestuif een werkvlak met een beetje bloem.
Haal het deeg uit de kom, leg het op je werkvlak en verdeel het in 8 bolletjes.
Leg de bolletjes deeg op een bakplaat met een stukje bakpapier en laat nog 30 minuten rusten.
Verwarm je oven voor op 220°C. Zet een vuurvast kommetje met water in de oven.
Bestrijk de bovenkant met ei (los geklopt met een beetje water).
Je kunt er nu ook nog wat chiazaadjes of sesamzaadjes op doen.
Zet de bolletjes in de oven en zet je oven op 220 °C en bak ze bruin in 10-15 min
Laat de bolletjes goed afkoelen en eet smakelijk!

Koken en Kitch








Reacties